Frisøren og landmanden

Mette og René Lomholt

Indlæg af Grethe Kamstrup og Mogens Nielsen
Mette og René Lomholt, som bor på Østergaard Vardevej 157 7280 Sdr. Felding, er et par driftige og energiske personer, hvor der både er tid til familielivet og drift af hver deres virksomheder.
Mette Lomholt kommer fra Rindom en lille by tæt på Ringkøbing.
Hun er uddannet frisør, og stod i lære hos “Hair Design” i Skjern fra 2005 til 2008, hvor hun boede i en lille lejlighed i byen.
Hun så René første gang i salonen, men det var først efter en bytur de rigtig kom til at tale sammen. Der skulle gå lang tid og mange kopper kaffe, før deres ….

forhold blev offentligt.
René havde på det tidspunkt et hus i Skjern og der flyttede de sammen i foråret 2009. De blev gift i Rindom kirke den 30. oktober 2010.
I 2011 flyttede de til Sdr.Felding i de delvis istandsatte bygninger på Vardevej 157.
Mette startede egen frisørsalon helt fra bunden i en gammel skobutik i Skjern sammen med en ansat. I 2013 blev det nødvendigt, at få en mere ansat.
Sara deres førstefødte kom til verden i november 2011.
Den 30. oktober 2014 på parrets bryllups dag, kom der en lille August til, som desværre ikke kunne overleve, da han havde en meget alvorligt hjertesyg. Det var en meget svær beslutning, at tage stilling til, om man skulle afbryde og alligevel føde. August levede kort i minutterne efter fødslen.
I april 2016 kom Ida omsider til, hun var længe ventet. For ægteparret var der ingen tvivl om, at de var en familie med tre børn.
Lille August har altid været med i tankerne og i hverdagen også med pigerne. Sara ved, at hun har en lillebror og Ida at hun har en storebror, selv om hun er for lille til helt, at forstå det endnu.
Mette er meget glad for, at bo i Sdr. Felding og er repræsentant i fællesbestyrelsen for skolen og børnehaven. Hun har to børnehold i gymnastik, og Mette kunne godt tænke sig, at endnu flere havde lyst til at deltagere i de forskellige foreninger i byen, da det er lærerigt og sjovt, og man møder en masse nye mennesker. Og det skal jo ikke altid de samme der går forrest.

René Lomholt
René Lomholt er født i 1981 og efter endt folkeskole, hvor det sidste år var på efterskole, gik han i gang med landbrugsuddannelsen. Først på Kongensgaard landbrugsskole ved Lemvig og fik derefter arbejde både hjemme og på andre gårde. I 2005 tog han den afsluttende drift lederuddannelse på Vejlby Landbrugsskole ved Århus.
I 2010 blev René medejer af Østergaard, og i dag drives gård gennem i 2 selskaber, nemlig et anpartsselskab og et I/S. Det er Anpartsselskaber der står for svineproduktionen, hvor Mikael Rabjerg er medejer sammen med René Lomholt og Poul Lomholt og står som daglig leder af hele svineproduktion på 500 ”SPF” søer og 200 søer der går på friland. Alle smågrisene fra frilandssøerne fedes op i stalde med halmstrøelse, hvor der er adgang til udeareal og de sælges som slagtesvin. Næsten alle hun-grisene fra den indendørs opformeringsbesætning sælges til produktion i andre besætninger, medens hangrisene opfedes på stedet.
Der er 7 – 8 ansatte i svineproduktionen, heraf er de 5 udlændinge.
Selve markdriften køres i et I/S, hvor René og hans far Poul Lomholt hver ejer 50%. Poul Lomholt står for regnskabet og hjælper også noget til i driften, mens det er René der er driftslederen.
I marken er der 4 ansatte.
René fortæller at høsten i år har været rimelig, men til gengæld er der også brugt mange timer på flytning af vandingsmaskiner og meget el til drift af pumperne.
René Lomholt er også medejer af det store Biogasanlæg, Vestjysk Biogas, som ligger lidt vest for Borris. Hertil leveres der gylle og markafgrøder, som majs og græs. Det giver også en mere alsidig drift med sædskifte som er godt for jorden.
Med hensyn til ferier holder René en uge i højsæsonen om sommeren, plus uge 45 som går sydpå og så en uges vinterferie på ski, sammen med naboerne Bjarne og Benthe Linding.
Mht. fremtiden er der ikke umiddelbart de store planer, René synes han har nået de mål han beskrev i sin afsluttende opgave på landbrugsskolen.
René er glad for at bedriften er blevet mere alsidig med plads til flere produktioner. Ligeledes prioterer han at det er en drift med flere ejere, så han ikke selv skal stå med hele ansvaret.