Studietur til Bosnien

Redaktøren af denne hjemmeside er de næste 7 dage i Bosnien, Montenegro og Kroatien på en meget spændende studietur, for at høre mere om det gl. Jugoslavien, borgerkrigen i 90-erne og hvorfor det er så svært for især Bosnien at få gang i økonomien igen. Vi er startet i Tuzla, som er en by på ca. 100.000 mennesker der opretholder drømmen om at de tre befolkningsgrupper, bosniakker (muslimer), serbere og kroater,  kan leve i fællesskab og viser at det faktisk kan lade sig gøre. Borgmesteren fortalte os i går, at det har de praktiseret i alle årene også under borgerkrigen i 90-erne. De gør meget ud af at undgå unødige provokationer fra nationalistiske og ….

religiøse grupperinger. Selvom man i dag skal opgive om man tilhører den ene eller anden befolkningsgruppe, er der mange der nægter at lade sig gruppere, fordi de kommer fra meget blandede familier, eller fordi de nægter at deltage i den opdeling. Der er kun to byer i Bosnien inkl. Tuzla, hvor det ikke er nationalister fra den ene eller anden gruppering der sidder på Borgmesterposten. Vi fik også fortalt at der desværre er en udbredt korruption i snart alle led i det politiske system, og for mange ser de EU som en redningskrans for dem, selvom de godt ved at får svært ved at blive optaget pga. korruption og uduelig regeringsførelse.
Nå nok om det politiske idag. Tuzla er en dejlig by at være turist i, med venlige borgere og masser af cafeer og restauranter, som har et meget fornuftigt prisniveau for en dansker, der har lidt svært ved at få pengene op af lommen.
Flere rejsereportager vil nok følge.