Fra Bosnien til Danmark som flygtning

Drago og Radmila Lukic-Bardak

Stakroge Beboerhus var i går rammen om et spændende foredrag af Radmila Lukic-Bardak om hendes opvækst i Bosnien under Tito og senere hendes oplevelser op til borgerkrigen i 1992 og så flugten først til Polen og senere til Danmark.
Under Tito og hans socialistiske styre var der stor fremgang efter 2. verdenskrig og selvom der under krigen havde været nærmest borgerkrig mellem de forskellige nationaliteter og politiske grupperinger, formåede styret at samle Jugoslavien så meget at der var fred og ro i 46 år. Og mange begyndte at gifte sig på kryds og tværs af nationaliteter og religioner, også Radmila, som er af ….

serbisk oprindelse, og hendes mand Drago, af kroatisk, giftede sig på tværs af religion. Derfor var det også nærmest umuligt af blive i Bosnien under borgerkrigen, da de jo ikke sammen hørte til i nogen af grupperingerne, så i slutningen af 1992 flygtede de sammen men deres to børn.
I Danmark blev de rigtig godt modtaget, først på Sjælland, hvor de fik en meget tæt kontakt med en dansk lægefamilie som tog dem til sig, nærmest som en del af familien. Senere kom til til Hovborg, hvor de begge fik arbejde i området. Radmila som var uddannet i bogholder i Jugoslavien, fik job som lønadministrator i et lille lokalt firma, og blev også ansat på Hovborg Kro hvor hun i mange år serverede og var en del af det faste team.
Desværre fik Drago konstateret hjerteproblemer og måtte lade sig førtidspensionerer og Radmila blev ramt af posttraumatisk stress grundet hendes krigsoplevelser og traumer fra dengang og har derfor også måttet lade sig førtidspensionerer. Derfor flyttede de til Kibæk, hvor de har fundet et lille hus til en rimelig husleje som de har råd til.
Både Drago og Radmila er rigtig glade for at bo i Danmark og for den flotte modtagelse de har fået i Danmark.
Radmila fik i 2010 udgivet bogen, “Over broer”, om hendes/deres liv i Bosnien op til borgerkrigen i 1992, se mere om bogen her.