En skoleleder med hjerte for børnene

Mindeord fra Vibeke Delcomyn Hansen og Karen Marie Gaardsvig om Sdr. Felding Skoles leder Torben Rathe, som sov stille ind den 7. juli 2020.
I fredags tog vi afsked med Torben Rathe ved en fin bisættelse fra Nørre Nebel Kirke. Han var omgivet af sin kære nære familie, venner og kolleger. Det foregik udendørs, hvilket passede perfekt til udemennesket Torben, der elskede naturen så højt.
Torben Rathe kom til Sdr. Felding Skole som skoleleder 1. december 2001. Han kom som en erfaren skoleleder til skolen og fandt hurtigt ….

ind i kulturen på stedet. Torben var interesseret, videbegærlig og velbegavet. Han havde stor interesse i at lave god skole og fulgte med i udviklingen. Torben var i besiddelse af mange unikke personlige kompetencer. Vi vil fremhæve hans store engagement for at give børn oplevelser i deres skoledag, og at skole er til for dem. Derudover havde han en hel særlig evne til at danne gode relationer til de mennesker, han mødte på sin vej.

Torben gav med sit gode humør en god energi til skolen, var god til at se muligheder, var meget handlingsorienteret og fik sat gang i mange ting. Der var meget sjældent langt fra ide til handling. Torben var altid utrolig hjælpsom og skånede aldrig sig selv. Han var meget synlig på skolen. Han gik nynnende rundt, og alle børn vidste, hvem Torben var. Han havde hjertet på rette sted for børnene, og de kom gerne til ham. Døren til kontoret var altid åben, og Torben var god til at tale med børn og også give dem troen på sig selv. Han var hjælpsom ud over det sædvanlige. Torben var en god rollemodel i sin tilgang til børn og arbejdede ud fra værdierne ansvar, respekt og forståelse.

Torben var leder for en stor gruppe medarbejdere, hvor der var fokus på samarbejde og udvikling af en god hverdag og læring for alle børn. Han var meget imødekommende, omsorgsfuld og lyttende over for enhver medarbejder og var god til at finde gode løsninger til gavn for alle i hverdagen. Torben ville gerne sammen med medarbejderne vise, at skolen var til for børnenes skyld, og at det var sjovt at gå i skole. Ved ture ud af huset tilbød Torben gerne selv at tage med for at få enderne til at nå sammen, og for at få bemandingen til at gå op.
Torben sørgede altid godt for sit personale. Der var kaffe på kanden, hvor Torben færdedes. Han var i sit es, når han var vært ved arrangementer på skolen, og der manglede ikke noget. På skolen var personalet bekendt med Torbens store interesse for jagt. Alle kunne være sikre på, at der ikke var planlagt møde på skolen den 1. september, når andejagten gik ind.
Torben vægtede skole-hjem-samarbejdet højt. Det var vigtigt for ham, at forældre og bestyrelse følte sig hørt og inviterede gerne til dialog. Torben var lydhør og viste interesse for nye initiativer.
De seneste år har børnehaven Solsikken, Skolen og SFO Fristedet været én institution med Torben som fælles leder og dermed en fælles bestyrelse.

Torben var et familiemenneske og var meget stolt af hele familien. Han viste gerne billeder af sine 13 børnebørn og fortalte om oplevelser med hele familien fra hverdag, ferier og fester.
Torben har sat mange spor i sit liv.

Der er mange gode minder at tænke tilbage på og glædes over for os alle, der kendte ham. Det er meget uforståeligt, at Torben ikke kan få lov at fortsætte det liv, som han talrige gange hyldede og forstod at folde ud. Han løftede mennesker i sit selskab med sin skæve og stærkt livsbekræftende humoristiske tilgang. Hans måde at håndtere livet på efterlader et stort og smertende tomrum hos de mennesker, der nød godt af Torbens nærvær. Og det gjorde mange!
Vores tanker går til Lene og hele familien.

Æret være Torben Rathes minde.