Frederik Djærnæs fortalte

Torsdag d. 14. marts var det Frederiks tur til at fortælle. Det var Lokalhistorisk Forening for Sdr. Felding, Sandet og Stakroge, der havde inviteret Frederik til at fortælle om sit liv. Omkring 90 personer var mødt op til foredraget, som blev holdt på Engholm i Sdr. Felding.

Fredrik der er født i 1949, er opvokset på et landbrug i Thy med en søskendeflok på 7, hvor han var den mellemste. I de første år boede bedsteforældrene også på gården.

Frederik gik i en lokal friskole, hvor der om sommeren var 2-3 skoledage og om vinteren 5.

Efter 7 klasse kom Frederik et år på efterskole, hvorefter han i en årrække tjente på forskellige landbrug, afbrudt af militærtjeneste og landbrugsskole.

I midten af 70’erne så han i en artikel i Kristelig Dagblad, at der var et par unge landmænd, der søgte andre der kunne tænke sig at være med til at lave fælleslandbrug. På den måde kom han i kontakt med Steen Møller, Connie Olesen og Kirsten Olsen. De ville gerne starte et større landbrug. De købte først et mindre landbrug i Salling i fællesskab, og efter et par år hvor gruppen voksede, købte de Søgård på 100 ha. i Sdr. Felding. Gården blev omdøbt til Søgård Andelsbrug og de byggede en stald til 180 køer.

Frederik var både i Salling og i Vestjylland aktiv i de lokale husmandsforeninger.

I 1990 tog Frederik og Kirsten sammen med deres 3 børn på en 4 måneders rejse til New Zealand, hvor de boede og hjalp til på 3 forskellige landbrug med jerseykøer. New Zealand havde i 1984 afskaffet landbrugsstøtten, hvilket betød at landmændene måtte tænke i meget lave omkostning på deres landbrug. Køerne går ude hele året, kælver om foråret og foderet er stort set kun det græs der kan ædes på markerne. Det var en stor inspirationskilde for Frederik, så da Frederik og Kirsten valgte at træde ud af Søgård Andelsbrug i 1996, købte de et mindre landbrug i Bøvl. Her blev alt indrettet udfra, at omkostningerne skulle holdes på et minimum. Det blev et meget veldrevet landbrug med en rigtig god økonomi.

I 2020 solgte de landbruget til et yngre landbrugspar, som gerne ville drive landbruget videre i samme ånd.

Kirsten Og Frederik købte hus på Skovbrynet i Sdr. Felding, hvor de stadig bor.

Tusind tak for et meget flot og interessant foredrag Frederik.

Indlæg indsendt af Mogens Nielsen, Lokalhistorisk Arkiv