Faster Andelskasse – en selvstændig andelskasse

Kundemedarbejder Helle D. Larsen og direktør Jan Kirkensgaard

I Astrup nordvest for Borris og tæt på Sdr. Felding ligger en af få tilbageværende selvstændige andelskasser i Danmark, Faster Andelskasse, i daglig tale kaldet Faster. Andelskassen motto er: En andelskasse tjener penge for at eksistere, men eksisterer ikke for at tjene penge.
Direktør for Faster Jan Kirkensgaard oplyser, at da de fleste selvstændige andelskasser i 1982 besluttede at gå sammen og stiftede Danske Andelskassers Bank (DAB), valgte Faster Andelskasse i Astrup at forblive selvstændig og er en af kun …

fire tilbageværende selvstændige andelskasser i Danmark. I dag er de glade for deres selvstændighed.
Vi ønsker selvstændighed fortsat – vi er over 102 år og vil fortsat kæmpe for det lokale og den almindelige borger i Danmark – vi tror på andelstanken med at stemme efter hoveder og ikke efter høveder – det er et demokratisk princip, som vi som andelskasse hylder.

For nogle år siden sluttede den lille lokale andelskasse Oikos i København sig til Faster Andelskasse.
Oikos har bl.a. specialiseret sig i udlån til andelsboliger og herunder ikke mindst til flygtninge, som drømmer om at tjene egne penge som selvstændige. Og det gør vi med stolthed, siger Jan Kirkensgaard, fordi vi netop ønsker, at det enkelte menneske, også når man er flygtning, kan have stor lyst til at klare sig selv og tjene egne penge, og dermed ikke få penge fra det offentlige Danmark.
Faster Andelskasse vil gerne have nye kunder i Sdr. Felding området, og selvom de ikke nødvendigvis kan tilbyde det meget billigere end andre pengeinstitutter, så kan de tilbyde meget korte svartider og tilgængelighed i dagligdagen, lokal kompetence og hurtige svar og ingen ”kø ved telefonsvareren”.
Desværre skal vi i Sdr. Felding ikke forvente, at de lige med det første opretter en filial her, det vil afhænge af behov og hvor mange, der vil skifte til Faster Andelskasse. Til gengæld er Faster en garant for at hjælpe med den lokale udvikling og vækst, hvilket de har gjort i de andre lokale omegnsbyer, og dette har flere kunder – både erhvervskunder og privatkunder netop valgt Faster til for de seneste år – ikke mindst fordi at en andelskasse er et demokratisk pengeinstitut, hvor alle andelshavere kun har én stemme – uanset om man ejer en eller fem andelsbeviser.
Faster har 14 ansatte i Astrup, hvoraf en del er deltidsansatte. I Oikos i København er de 3 ansatte.
Knap 21% af deres erhvervskunder er landbrug og ansatte uden landbrug, men med landbrugsejendomme (nedlagte/hobbylandbrug) og med job uden for landbruget.
De øvrige erhvervskunder er bredt fordelt mellem andre brancher.
Privatkunderne er boligejere – både andelsboliger (primært i København) og boligejere. Bilejere udgør også en del af deres private kunder.

Rent geografisk er deres privatkunder primært i Ringkøbing/Skjern kommune og sekundært i Varde, Esbjerg og Herning kommuner, samt også i Storkøbenhavn (og nogle omegnskommuner i forhold til privatkunder).
Erhvervskunderne er primært i Ringkøbing-Skjern Kommune og sekundært i Esbjerg, Varde og Herning Kommuner.