DE VILDE BLOMSTERS DAG 2022🌼

Modtaget fra Søren Brandt
Søndag 19. juni havde naturformidler Elsebeth Houe fra Herning Kommune og Søren Brandt fra Dansk Botanisk Forening, inviteret på blomstertur langs Skjern Å og i Præsteskoven. Den invitation havde 13 deltagere taget imod.
Vi mødtes for enden af Præstevænget, hvor vi startede med at gå ind til fårene og hen til ….

en lille indhegnet trekant hvor man kan se 2 danske orkidéer – maj-gøgeurt og plettet gøgeurt. De er indhegnet for at undgå at de bliver spist. Alle danske orkidéer er fredede og må ikke plukkes, men nydes på afstand.
Herefter gik turen ned til åen hvor vi så på vandplanter. Her vokser vand-ranunkel med sine smukke hvide blomster og den sjældne flod-klaseskærm, som dog ikke var i blomst endnu. Her vokser også vandpest som er en invasiv plante fra Canada, der har bredt sig til både vandløb og søer.
På kanten er der store mængder kæmpe balsamin fra Himalaya. Den kan blive næsten 2 meter høj, får lyserøde blomster og breder sig meget.
Fra engen gik turen hen over de tørre arealer med fløjlsgræs, snerre og tormentil-potentil. Roden på den sidste giver kryddersnaps (og Gl. dansk en meget flot farve).
Inde i skoven så vi på træer og buske blandt andet tørst, som er citronsommerfuglens værtsplante. Den minder om glansbladet hæg som vi ikke ønsker i skovbunden.
Ude af skoven gik vi tilbage til mødestedet, hvor vi sluttede som vi startede med en kop kaffe og hyggesnak.
Der blev givet en introduktion til en app, der hedder ”Seek”. Her kan man holde sin mobil hen over en plante eller et dyr og med held få artens navn og andre gode oplysninger.
Da kommunen gerne vil gøre reklame for at blive ”Vild med vilje” var der en opfordring til at lade et stykke af græsplænen stå uklippet, og med stor sandsynlighed for at en masse vilde blomster viser sig, og at urørte brændenælder er en af de vigtigste værtsplanter for mange af vores smukke sommerfugles æg og larver.