Spændende foredrag om kirkehistorie i Sdr. Felding og omegn

Kurt E. Larsen

Tirsdag aften var Kurt E. Larsen, der er tidligere præst i Skarrild og nu professor i kirkehistorie, i Sognehuset, hvor han fortalte om Sdr Felding kirke og omegns historie.
Foredraget startede tilbage i 1700-tallet, hvor det var kongen der bestemte stort set alt hvad der skulle foregå i og omkring kirkerne og efterfølgende igennem oplysningstiden, hvor der var en hvis fornyelse, med mere vægt på fornuften og ligefrem et mere positivt syn på andre religioner og retninger. I 1800-tallet kom Grundtvig for alvor …

ind i billedet, og i årene 1842 – 1850 var det den Grundtvigs inspirede C.C. Østergård, der var præst i Sdr. Felding, og han ansatte Kristen Kold som huslærer, for sine og andres børn. Kristen Kold blev her så inspireret af Grundtvigs skoletanker, at han senere var med til at opstarte op 100 friskoler rundt om i landet, så måske er de Grundtvig-Koldske skoletanker udtænkt i Sdr. Felding, udtalte Kurt.
Kurt kom også ind på broderstriden i 1860-erne mellem Grundtvigianisme og Indre Mission, men på trods uoverensstemmelserne forblev begge parter en del af den danske folkekirke.
I takt med den øgede befolkning i Vestjylland, kom der også flere kirker i 1900-tallet, med kirker i Karstoft 1902, Troldhede i 1907 og Ilderhede i 1907.  Og ligeså blev der bygget mange missionshuse i området, i Sdr. Felding blev første missionshus indviet i 1893.
Under her kan i se de emner Kurt kom ind på i løbet at aftenen.

 

.