Godt besøgt generalforsamling med efterfølgende foredrag

Mogens Nielsen og Carsten Tygesen

Torsdag aften havde Lokalhistorisk forening for Sdr. Felding, Sandet og Stakroge sin årlige generalforsamling efterfulgt af foredrag af Jan Svendsen om brunkulstiden. Omkring 4o var mødt op.
Jeg – Mogens Nielsen, kom i min beretning ind på hvad der var sket i 2022. Bl.a. havde vi i bestyrelsen satset på at hvis det Gl. Mejeri var blevet købt af byen, ville vi meget gerne leje lokaler der, og komme ned i gadeniveau og på den måde sikkert få mange flere besøgende. Desværre blev købet ikke til noget, hvorfor vi forbliver på Engholm Centeret. Dog vil …

vi gerne have lidt bedre skiltning foran centeret, så det bliver nemmere at finde os. I løbet af året har vi også være aktive med salg af medlemskort, så vi med udgangen af 2022 havde 323 medlemmer. Desuden er Carsten Tygesen, udover at være med i bestyrelsen og blevet arkivleder, og sørger for at arkivet er åbent hver torsdag 15.30 – 17.30, hvor alle er velkomne.

Carsten Tygesen fortalte om vores planer om at lave video-interview med især ældre borgere i byen, så vi får dokumenteret den store udvikling Sdr. Felding har været igennem de sidste 70-100 år.

Erling Andresen gennemgik regnskabet, som viste et overskud på 4.222 Kr. for 2022.

Der blev vedtaget nye opdaterede vedtægter, især i forhold til hvem der tegner foreningen udadtil i forhold til offentlige myndigheder og banker mm.

Ved bestyrelsesvalg var Mogens Nielsen, Erling Andresen og Aksel Hostrup på valg og alle tre blev genvalgt.

Efter generalforsamling havde vi fået Jan Svendsen journalist og forfatter til at fortælle om brunkulstiden i perioden fra 1. verdenskrig til 1970. Jan er en fremragende fortæller, der fortalte hvordan brunkul oprindelig er opstået, og hvordan de lidt ved en tilfældighed blev opdaget ved den store brændselsmangel under 1. verdenskrig.
Efter krigen faldt brunkulsgravning igen, men op til og under 2. verdenskrig kom der for alvor gang i udgravningen af brunkul og man opdagede hvor store forekomster der rent faktisk var under sandet.

Jan fortalte også levende om livet de steder hvor brunkullene blev gravet op, især i Søby, hvor der opstod en lille by, hvor folk boede i skure, gamle rutebiler og barakker.
Det var et hård arbejdsliv, hvor der kunne tjenes gode lønninger ved akkordarbejde, men hvor nogle også satte hele lønnen til i spil og druk.
Der var dog også et stærkt sammenhold mellem alle de folk som boede og arbejdede i området, ikke mindst når der skete arbejds- og dødsulykker, som ikke var helt ualmindelige. Jan har igennem tiden interviewet rigtig mange af de arbejdere og deres familier der har boet i området.

Jan Svendsen har skrevet en bog og tiden og området. “Søby graver det brune guld”, som kan købes i på museet i Søby eller på nettet.