Sønderjysk Kaffebord i Missionshuset

Tekst og billeder fra Grethe Kamstrup
Torsdag d. 9 marts var der Sønderjysk Kaffebord i Sdr. Felding Missionshus. Som altid var der pyntet med blomster overalt og det var Ester der stod for den del og som hun jo er meget dygtig til.
Mange af medlemmerne havde haft travlt med at bage, der var 21 slags kager og småkager. Fedtebrød- kikskack- goodraj-pammel- ingenting-svedskesnitte-æfel-koch-bistik-kotøffel kack-svedskesnitte og mange flere. Lene Friis fortalte en lille …

historie og holdt andakten,
Lidt om det Sønderjyske Kaffeborde.
Indtil midten af af 1800-tallet nød sønderjyderne kaffepunch og tegrog, når de mødtes på kroer. Hverken nationalitetskamp , kaffedrikkeri eller kagebagning var særlig udbredt..
Men efter krigen i 1864 kom Sønderjylland under tysk styre og kampen mellem Dansk og Tysk blev nu intensiv . Der blev holdt nationale møder i rigt målestok. Men de tyske myndigheder ville ofte ikke give spiritusbevilling til de kroer, hvor de dansksindede mødtes.
Som modtræk blev der fra 1890erne opført forsamlingshuse til de danske møder. Her blev der serveret kaffe, mens deltagerne selv medbragte hjemmebag.
Kvinderne kappedes om at fremstille de bedste bagværk. Lagkager var prøvetesten på enhvers husmors kunnen.
Før hvert foredrag begyndte blev alle fadene sendt rundt i en lind strøm, så alle kunne stable op på deres tallerkner. Og der var ofte lige så mange kager som der var fællessange, således skabtes de Sønderjyske Kaffeborde.
Lidt nyt er der blevet lavet i Missionshuset i Sdr.Felding, fordi man i skunken på loftet fandt nogle flotte lamper og billeder, som var sat der op, da den nye sal blev bygget. Man fandt også et billede, som de Islandske børn havde lavet til de danske børn i 1987. Som Peter Bøndergård restaurerede, den står på et af de nye hylder.
En anonym person gav 50.000 til en ny terrasse og til de borde og bænke, hvor Valdemar Søndergård står i solen. Og der er lavet noget til børn, samt der skal købes hynder, der skal også bygges et skur. Der er mange frivillige , der er med til at lave det til et hyggeligt sted. Det var en rigtig hyggeligt og dejlig eftermiddag, hvor der var 14 til kaffe. Om aftenen var der 55 personer og de hyggede sig og spiste godt af alle de skønne kager ind i mellem snak og skønne salmer indtil kl 22,00. Hvor er det dejligt at så mange er med, til støtte det fine arrangement til fordel for Missionshuset .Dejligt når Missionshuset i Sdr.Felding bliver tilgodeset.