Sdr. Felding Brandstation havde i dag 50-års jubilæum og åbent hus

Tekst og billeder Grethe Kamstrup
Der var rigtig mange der havde lyst til at se og ære stationens 50-års jubilæum. Der var pølser, brød, kaffe, øl og vand. Og der blev spist i rigelige mængder af det hele.
Der var virkelig meget at se. Det er meget et flot arsenal af velholdte brand- og rednings køretøjer der er her i Sdr. Felding.
Den lange stige, som kan komme højt til op til hjælp ved redning, var udlånt fra Brand og Redning i Herning, der var mange, som var højt oppe for at …

 

se byen lidt fra oven.
Der er 14 deltidsansatte brandfolk, som ca. 50 dage om året er ude at hjælpe andre med brandslukning forskellige steder i landet.
I august 2022 fik Sdr. Felding Brandstation en meget stor vandskade under det kraftige skybrud. Det gik hårdt ud over køkkenet og undervisningslokalet. Og nu var de lige blevet færdige med renovering op til i dag. Det er blevet meget flot og nu mangler de blot at få nyt gulv – når der bliver råd til det.
Leon Nielsen, der er Operativ chef hos Brand og Redning MidtVest, var også på besøg for at ønske Sdr. Felding Brandstation tillykke med jubilæet.
Han fortalte rigtig meget om Sdr. Felding i årene 1973-2023.
Før 1973 var der ikke noget brandvæsen i Sdr. Felding. Når der var en brand i byen eller i landområderne omkring, blev der sendt bud til brandvæsenet i Skjern.
I løbet af 1960-erne kom der gang i byggeriet af parcelhuse i hele DK. og i Sdr. Felding havde Richard Nielsen først startet Jutlandia dørfabrik og senere vindues- fabrikken Rationel. Og sidst i 60erne var fabrikken vokset ud af rammerne i Nørregade. Der skulle en ny fabrik til og det blev på bakken udenfor byen.
En stor fabrik skulle naturligvis forsikres mod brand, og der var langt til de nærmeste brandstationer. Så der var et stort tryk på Sdr. Felding kommune, for at få etableret en brandstation i nærheden af fabrikken, så i forbindelse med kommunalreformen 1.april 1970 blev det efter hårde forhandlinger om kommunekontoret besluttet at det skulle ligge i Kibæk og brandstationen i Sdr. Felding.
I tiden før 1973 der var det sådan, at brandforsikringsselskaberne gik sammen om at betale halvdelen af kommunernes omkostninger til en brandbil. Forsikringsselskaberne ville gerne at der blev oprettet flere brandstationer. Kommunerne stillede bygninger til rådighed, senere kom også uddannelserne.
Det lykkedes Sdr. Felding at få betalt en halv brandbil. En flot Ziegler brandbil på et MB chassis. Der skulle laves lidt ved indretningen da de fik bilen. I Sdr. Felding slår man søm i, men det kunne være svært at få de bøjede søm til at holde til alt det tunge udstyr.. Så det var meget tit at der skulle ryddes op i jalousierne når der var nogle hullede veje.
I 1982 havde Åskov kommune fået ansat en kommunaldirektør, der havde et godt øje til Falck. det kom så vidt, at der i de lokale aviser blev indrykket en artikel hvor det fremgik, at brandvæsnet i Sdr. Felding skulle overtages af Falck. Det afstedkom protester fra brandmændene. Og da borgmesteren i en periode daglig modtog en opsigelse fra en brandmand, kunne han godt regne ud at der var noget han skulle forholde sig til. Han holdt et møde med brandmændene her på stationen, og når de nu ikke ville være en del af Falck, om de så kunne acceptere, at det kommunale beredskab i Herning overtog driften. Og det gav de hånd på. Og 1 januar. 1983 blev det sådan.
Den 31. maj 2009 udbrød der brand i Jutlandia´s fabrikshaller i Sdr. Felding, fabrikshaller var udlånt til Siemens.
Branden startede ved 16-tiden i forbindelse med arbejde med tagpap. Branden brød ud søndag eftermiddag og under slukningsarbejdet faldt en brandmand gennem taget og kom alvorligt til skade, efter midnat overtænder den sidste lagerhal og kollapser.
Ved 4-tiden opstår der brand i noget flamingo, hvorfra olie løber ud og antænder branden igen.
Der var udrykning fra Sdr. Felding brandvæsen, Herning brandvæsen og beredskabsstyrelsen Midtjylland med assistance fra beredskabsstyrelsen Nordjylland der kom med kranbil. Brandvæsnet fik ikke kontrol over branden, den spredte sig til også at omfatte den sidste lagerhal, som total udbrændte.
Leon Nielsen sluttede med, at ønske Sdr. Felding brandvæsen et stort tillykke med jubilæet. På vegne af BRMV, Herning Brandvæsen, Herning Kommunale Beredskab og Herning Købstads Brandvæsen og samtlige medarbejdere i gennem tiden og har samarbejdet med både ifm. indsats og naturligvis driften. I har som alle andre stationer hjertet på rette sted når det gælder ansvarsfølelsen over for den tryghed og sikkerhed vi som beredskab er med til at sikre.
Mon ikke med den store tilslutning i dag, der kunne findes et par stykker der kunne tænke sig at blive brandmand/kvinde – der er plads til flere end os 14.