Interview med vores læge Lotta Nielsen

Tekst og billeder af Grethe Kamstrup
Vores landsbylæge og huslæge igennem 36 år, læge Lotta Marie Nielsen er i født 1953 i Canada.
Lottas mor Mary Ironman var dansk og hendes far Ralph Ironman var englænder.
Inden Lotta kom til Danmark i 1962, havde hun boet henholdsvis i England og Holland.
Lotta har fra hun var ganske ung, altid interesseret sig for mennesker, både legemet og psyken og har som sådan altid vist at hun ville ….

arbejde med mennesker og at hun ville uddanne sig til læge.
Det var at få den mulighed at hjælpe patienterne og få det Privilegium at blive delagtiggjort i patienternes liv og være med til, at opleve glæden, men også sorgen og opleve livet sammen med patienterne på godt og ondt.
Som altid var der handling bag ved tanken, og i 1979 blev hun selvstændig læge.
I 1980 mødte hun sin daværende mand, Torben Nielsen, da de begge arbejdede på Haderslev Sygehus.
Men det var svært at finde en praksis der var til salg og som kunne udvides til en 2 mands praksis.
Lotta og Torben overtog Søholms praksis i Sdr. Felding i 1986. Lægehuset blev ombygget til en 2 mands praksis og nabohuset blev revet ned, så der blev mulighed for parkering.
De to arbejdede sammen i mange år her i Sdr. Felding, indtil Torben i 2011 blev syg af kræft, og desværre døde i 2016.
Lotta forsatte sin lægegerning her i Sdr. Felding, indtil det kom på tale med et Sundhedshus, som det dog ikke lykkedes at etablerer.
Dog blev klinikken efterfølgende udbygget, så der var plads til to læger og to sygeplejersker.
Den 1.juni i 2020 solgte Lotta sin lægepraksis til HelsecenterMidt, som er ejet af læge Martin Aagaard Poulsen i Borris og det var 4 år før det egentlig var bestemt.
Grunden til hun valgte at sælge i 2020 var, at HelsecenterMidt havde ambitioner om. at forsætte med at have en klinik i Sdr. Felding, og på den måde kunne Lotte sikre at der stadig var et lægehus her i byen. Lotta solgte derfor, da hun var bange for at man ellers risikerede i løbet af nogle år at stå uden lægehus i Sdr. Felding.
Det var virkeligt en flot og betænksom tanke og en fin gestus for patienterne og borgerne her Sdr. Felding.
Lotta ejer stadig bygningen som klinikken ligger i, men lejer hele lægehuset til HelsecenterMidt. Hun er forsat med at arbejde, dog kun med 26 timer ugentligt, som ansat læge. Også resten af personalet var interesseret i at forsætte sammen med hende.
Lotta fortæller, at hun altid har været glad for, at være en gammeldags huslæge, der har hun haft det privilegium, at følge patienterne, samtidig har livet med en praksis også præget hendes liv gennem årene.
Men selv om hun forsætter er det alligevel vemodigt efter 36 år, at sælge sin praksis.
Hun glæder sig til den ekstra fritid sammen med sine to voksne børn og børnebørn. Hun vil passe sine får, høns og fugle i sin have, læse flere bøger samt arbejde med keramik.
Lotta mødte sin nuværende mand Kai Nielsen hos en veninde, det er jo dejligt, at have nogen at dele livet med, også tid til flere oplevelser og til tosomhed.
Kai Nielsen er født på Gjøl ved Limfjorden vest for Ålborg.
Mere om Kai ved en senere artikel.
Det er så velfortjent, at de beriger deres tredje alder efter et langt arbejdsliv.
Tak til dig Lotta, at jeg fik lov, at skrive om dit liv og for besøget i jeres skønne og hyggelige hjem i et naturskønt område.